Skip to content

Picia kawy przyczyną śmiertelności AD 6

1 miesiąc ago

54 words

Współczynniki zagrożenia wśród kobiet pijących kawę, w porównaniu z osobami, które nie piły kawy, były następujące: 1,01 (95% CI, 0,96 do 1,07) dla mniej niż filiżanki kawy dziennie, 0,95 (95% CI, 0,90 do 1,01) na filiżankę, 0,87 (95% CI, 0,83 do 0,92) na 2 lub 3 filiżanki, 0,84 (95% CI, 0,79 do 0,90) na 4 lub 5 filiżanek, i 0,85 (95% CI, 0,78 do 0,93) na 6 lub więcej kubków (P <0,001 dla trendu w różnych kategoriach) (Tabela 3). Zużycie kawy i śmiertelność specyficzna dla przyczyny
Badano również konkretne przyczyny zgonu. Po wielowymiarowej korekcie kawa wydawała się być odwrotnie skorelowana z większością głównych przyczyn zgonów zarówno u mężczyzn jak i kobiet, w tym z chorobami serca, układu oddechowego, udarem, urazami i wypadkami, cukrzycą i zakażeniami. W przeciwieństwie do tego nie stwierdzono istotnego związku między spożywaniem kawy a zgonom z powodu raka u kobiet. Występowało wyraźne, pozytywne skojarzenie u mężczyzn: wśród 13 402 zgonów z powodu nowotworu odnotowano 880 zgonów wśród mężczyzn, którzy pili 6 lub więcej filiżanek kawy dziennie (współczynnik ryzyka dla porównania z mężczyznami, którzy nie piją kawy, 1,08; 95% CI 0,98 do 1,19, P = 0,02 dla trendu).
Analizy podgrup
Rycina 1. Rycina 1. Podgrupa Analiza powiązań między spożyciem 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie i śmiertelnością całkowitą i zależną od przyczyny. Współczynniki zagrożenia dla śmierci ze wszystkich przyczyn iz konkretnych przyczyn są przeznaczone dla porównania mężczyzn i kobiet, którzy pili 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie z tymi, którzy nie piją kawy. Uczestnicy zostali sklasyfikowani jako picie kawy z kofeiną lub bezkofeinową w zależności od tego, czy zgłosili picie kawy z kofeiną lub bezkofeinową przez ponad połowę czasu. Szacunki ryzyka dla innych kategorii konsumpcji kawy przedstawiono w tabelach 2 i 3 w dodatkowym dodatku. Szacunki ryzyka zostały dostosowane do następujących czynników na poziomie podstawowym: wiek; wskaźnik masy ciała; rasę lub grupę etniczną; poziom edukacji; spożycie alkoholu; liczba wypalanych papierosów dziennie, użycie lub niewykorzystanie rur lub cygar oraz czas rzucania palenia (<1 rok, do <5 lat, 5 do <10 lat lub ?10 lat przed linią podstawową); stan zdrowia; cukrzyca (tak vs. nie); stan cywilny; aktywność fizyczna; całkowite spożycie energii; spożycie owoców, warzyw, czerwonego mięsa, białego mięsa i tłuszczów nasyconych; i stosować lub nie stosować suplementów witaminowych. Ponadto szacunki ryzyka zgonu z powodu raka zostały dostosowane do historii raka (innego niż nieczerniakowy rak skóry) u krewnego pierwszego stopnia (tak vs. nie). U kobiet szacunki ryzyka były również dostosowane do stosowania lub nie stosowania terapii hormonalnej po menopauzie. Poziome linie reprezentują 95% przedziały ufności.
W analizach stratyfikowanych według dominującego rodzaju kawy spożywanej (kofeiny lub bezkofeinowej) związek picia kawy z całkowitą śmiertelnością i indywidualnymi przyczynami zgonu okazał się podobny dla dwóch rodzajów kawy (Rysunek oraz Tabela 2 i Tabela 3) w Dodatku Uzupełniającym).
Rysunek 2
[przypisy: rezonans głowy cena, teoria humoralna, herbalife allegro ]

0 thoughts on “Picia kawy przyczyną śmiertelności AD 6”

  1. [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: rwa rehabilitacja[…]

Powiązane tematy z artykułem: herbalife allegro rezonans głowy cena teoria humoralna