Skip to content

Picia kawy przyczyną śmiertelności AD 4

1 miesiąc ago

143 words

Współczynniki zagrożenia i 95% przedziały ufności dla śmiertelności związanej z konsumpcją kawy zostały oszacowane przy użyciu modeli regresji proporcjonalnych hazardów Coxa, z osobowością lat jako podstawową metryką czasową; wyniki obliczone z wiekiem jako podstawowa metryka czasu były podobne. Zbadaliśmy założenie dotyczące proporcjonalnych zagrożeń, modelując interakcję czasu obserwacji z konsumpcją kawy i nie zaobserwowaliśmy znaczących odchyleń. Analizy przeprowadzono przy użyciu oprogramowania SAS, wersja 9.1. Testy statystyczne były dwustronne, a wartości P mniejsze niż 0,05 uważano za wskazujące na istotność statystyczną. Prezentujemy szacunki ryzyka osobno dla kobiet i mężczyzn. Modele wielowymiarowe zostały dostosowane do następujących podstawowych czynników: wieku; wskaźnik masy ciała (BMI); rasę lub grupę etniczną; poziom edukacji; spożycie alkoholu; liczba wypalanych papierosów dziennie, użycie lub niewykorzystanie rur lub cygar oraz czas rzucania palenia (<1 rok, do <5 lat, 5 do <10 lat lub ?10 lat przed linią podstawową); stan zdrowia; obecność lub brak cukrzycy; stan cywilny; poziom aktywności fizycznej; całkowite spożycie energii; spożycie owoców, warzyw, czerwonego mięsa, białego mięsa i tłuszczów nasyconych; i stosowanie jakiegokolwiek suplementu witaminowego (tak, a nie). Ponadto szacunki ryzyka zgonu z powodu raka zostały dostosowane do historii raka (innego niż nieczerniakowy rak skóry) u krewnego pierwszego stopnia (tak vs. nie). W przypadku kobiet status w odniesieniu do terapii hormonalnej po menopauzie był również uwzględniany w modelach wielowymiarowych. Mniej niż 5% kohorty nie miało żadnej jednej współzmiennej; dla każdej współzmiennej w razie potrzeby uwzględniliśmy wskaźnik brakujących danych w modelach regresji. W analizie wrażliwości skorygowaliśmy wartości skłonności34, które odzwierciedlały związki konsumpcji kawy z innymi zmiennymi w modelach z dopasowaniem wielowymiarowym. Wyniki uzyskane przy użyciu dostosowania skłonności do wyniku były bardzo podobne do tych uzyskanych w modelach o wielowymiarowych parametrach (Tabela w dodatkowym dodatku, dostępna z pełnym tekstem tego artykułu na stronie).
Współczynniki zagrożenia dla śmierci związane z kategoriami spożycia kawy (<1, 1, 2 lub 3, 4 lub 5 i ? 6 filiżanek dziennie) w porównaniu z brakiem konsumpcji kawy zostały oszacowane na podstawie jednego modelu. Testy liniowego trendu w różnych kategoriach konsumpcji kawy przeprowadzono, przypisując uczestnikom punkt środkowy ich kategorii konsumpcji kawy i wprowadzając tę nową zmienną do osobnego modelu regresji proporcjonalnego hazardu Coxa.
W analizach wtórnych określiliśmy szacunki ryzyka dla kategorii konsumpcji kawy z kofeiną i bezkofeinową oraz zbadaliśmy powiązania między wcześniej określonymi wyjściowymi podgrupami na podstawie: czasu obserwacji; wiek; status palenia tytoniu; obecność lub brak cukrzycy; BMI; spożycie alkoholu; zgłaszane przez siebie zdrowie; wysokie lub niskie spożycie czerwonego mięsa, białego mięsa, owoców i warzyw; stosować lub nie stosować żadnego suplementu witaminowego; oraz u kobiet stosowanie lub niewykorzystywanie hormonalnej terapii po menopauzie
[podobne: choroba bostońska u dorosłych leczenie, choroby przewlekłe klasyfikacja, rodzaje prądu elektrycznego ]

0 thoughts on “Picia kawy przyczyną śmiertelności AD 4”

Powiązane tematy z artykułem: choroba bostońska u dorosłych leczenie choroby przewlekłe klasyfikacja rodzaje prądu elektrycznego