Skip to content

Picia kawy przyczyną śmiertelności

1 miesiąc ago

219 words

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów, ale związek między konsumpcją kawy a ryzykiem śmierci pozostaje niejasny. Metody
Zbadaliśmy związek pomiędzy piciem kawy a kolejną śmiertelnością całkowitą i zależną od przyczyny u 229,119 mężczyzn i 173,141 kobiet w Narodowym Instytucie Zdrowia AARP Diet and Health Study, którzy byli w wieku od 50 do 71 lat na początku badania. Uczestnicy z rakiem, chorobami serca i udarem zostali wykluczeni. Zużycie kawy oceniono raz na początku badania.
Wyniki
Podczas 5148,760 osobolat obserwacji w latach 1995-2008 zmarło łącznie 33 731 mężczyzn i 18 784 kobiet. W modelach dostosowanych do wieku ryzyko śmierci było zwiększone wśród osób pijących kawę. Jednak osoby pijące kawę były również bardziej skłonne do palenia, a po skorygowaniu o status palenia tytoniu i inne potencjalne czynniki zakłócające, wystąpiła istotna odwrotna zależność między konsumpcją kawy a śmiertelnością. Skorygowane wskaźniki ryzyka zgonu wśród mężczyzn, którzy pili kawę w porównaniu z tymi, którzy jej nie spożywali, były następujące: 0,99 (95% przedział ufności [CI], 0,95 do 1,04) dla picia poniżej filiżanki dziennie, 0,94 (95% CI, 0,90 do 0,99) na filiżankę, 0,90 (95% CI, 0,86 do 0,93) na 2 lub 3 filiżanki, 0,88 (95% CI, 0,84 do 0,93) na 4 lub 5 filiżanek, i 0,90 (95% CI, 0,85 do 0,96 ) dla 6 lub więcej filiżanek kawy dziennie (P <0,001 dla trendu); odpowiednie współczynniki ryzyka wśród kobiet wynosiły 1,01 (95% CI, 0,96 do 1,07), 0,95 (95% CI, 0,90 do 1,01), 0,87 (95% CI, 0,83 do 0,92), 0,84 (95% CI, 0,79 do 0,90) i 0,85 (95% CI, 0,78 do 0,93) (P <0,001 dla trendu). Odwrotne skojarzenia zaobserwowano w przypadku zgonów z powodu chorób serca, układu oddechowego, udaru mózgu, urazów i wypadków, cukrzycy i zakażeń, ale nie w przypadku zgonów z powodu raka. Wyniki były podobne w podgrupach, w tym u osób, które nigdy nie paliły, oraz u osób, które osiągnęły bardzo dobre wyniki w doskonałym stanie zdrowia na początku badania.
Wnioski
W tym dużym prospektywnym badaniu konsumpcja kawy była odwrotnie skorelowana ze śmiertelnością całkowitą i zależną od przyczyny. Na podstawie naszych danych nie można ustalić, czy było to przyczynowe lub skojarzeniowe stwierdzenie. (Finansowane przez program badań wewnętrznych Narodowego Instytutu Zdrowia, National Cancer Institute, Division of Cancer Epidemiology and Genetics.)
Wprowadzenie
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów, zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i na całym świecie. Ponieważ kawa zawiera kofeinę, środek stymulujący, picie kawy nie jest ogólnie uważane za część zdrowego stylu życia. Jednak kawa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy1 i innych związków bioaktywnych, a badania wykazały odwrotne zależności między spożyciem kawy a biomarkerami w surowicy zapalenia2 i opornością na insulinę.3,4
Szczególną uwagę zwrócono na to, że kawa może zwiększać ryzyko chorób serca, 5,6, szczególnie, że picie kawy wiąże się ze zwiększeniem stężenia cholesterolu lipoprotein o małej gęstości7 i krótkotrwałym wzrostem ciśnienia krwi.8 Wyniki z wielu badań były niespójne.9,10 Niejednorodne wyniki mogą wynikać z różnic pomiędzy studiami przypadku i prospektywnymi projektami badań, a także być może z niekonsekwentną kontrolą istotnych czynników zakłócających, takich jak palenie tytoniu
[podobne: herbalife allegro, nfz kolejki oczekujących do sanatorium, lekarz medycyny pracy co robi ]

0 thoughts on “Picia kawy przyczyną śmiertelności”

  1. [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: Odszkodowanie za wypadek śmiertelny[…]

Powiązane tematy z artykułem: herbalife allegro lekarz medycyny pracy co robi nfz kolejki oczekujących do sanatorium