Skip to content

Picia kawy przyczyną śmiertelności AD 5

3 miesiące ago

104 words

W przypadku analiz połączyliśmy kategorie 4 lub 5 filiżanek kawy dziennie i 6 lub więcej filiżanek dziennie, aby zachować numery w najwyższej kategorii konsumpcji. Wartości P dla interakcji obliczono za pomocą testów współczynnika wiarygodności porównujących modele proporcjonalnego hazardu Coxa z tymi bez kategorii produktów krzyżowych dla każdego poziomu podstawowej zmiennej warstwującej, przy konsumpcji kawy jako zmiennej porządkowej. Dla całkowitej śmiertelności wykonaliśmy 12 testów interakcji dla mężczyzn i 13 testów interakcji dla kobiet. Przeprowadziliśmy również testy interakcji dotyczące statusu palenia przy ośmiu różnych wynikach dla mężczyzn i kobiet. Kilka różnic (P <0,05) można by oczekiwać tylko przez przypadek. Wyniki
Stowarzyszenie konsumpcji kawy z czynnikami żywieniowymi i lifestylowymi
Tabela 1. Tabela 1. Podstawowa charakterystyka uczestników badania, według dziennego spożycia kawy. Zużycie kawy na początku leczenia wiązało się z kilkoma innymi czynnikami związanymi z dietą i stylem życia (Tabela 1). W porównaniu z osobami, które nie piły kawy, osoby pijące kawę częściej palą papierosy i spożywają więcej niż trzy napoje alkoholowe dziennie, a także spożywają więcej czerwonego mięsa. Osoby pijące kawę miały również niższy poziom wykształcenia; rzadziej angażują się w energiczną aktywność fizyczną; i zgłosił niższe poziomy spożycia owoców, warzyw i białego mięsa. Jednak pijący kawę, zwłaszcza kobiety pijące kawę, rzadziej zgłaszali cukrzycę. Około dwie trzecie osób pijących kawę twierdziło, że pije głównie kawę z kofeiną.
Zużycie kawy i całkowita śmiertelność
Tabela 2. Tabela 2. Stowarzyszenie dziennego spożycia kawy ze śmiertelnością całkowitą i przyczynową wśród 229,119 mężczyzn. Tabela 3. Tabela 3. Stowarzyszenie dziennego spożycia kawy z całkowitą i specyficzną dla przyczyny śmiertelnością wśród 173 141 kobiet. W ciągu 14 lat obserwacji (mediana, 13,6 lat, całkowita liczba osobolat, 5,148,760) zmarło 33 731 mężczyzn i 18 784 kobiet. W analizach dostosowanych do wieku spożycie kawy było związane ze zwiększoną śmiertelnością u mężczyzn (tabela 2) i kobiet (tabela 3). Jednakże po wielowymiarowej korekcie dla potencjalnych czynników zakłócających, w szczególności palenia (Tabela w dodatkowym dodatku), zaobserwowano niewielki odwrotny związek pomiędzy piciem kawy a całkowitą śmiertelnością u obu płci. Współczynniki zagrożenia śmierci w przypadku mężczyzn, którzy wypili kawę, w porównaniu z mężczyznami, którzy nie piją kawy, były następujące: 0,99 (95% przedział ufności [CI], 0,95 do 1,04) na mniej niż filiżankę kawy dziennie, 0,94 ( 95% CI, 0,90 do 0,99) dla filiżanki, 0,90 (95% CI, 0,86 do 0,93) dla 2 lub 3 filiżanek, 0,88 (95% CI, 0,84 do 0,93) dla 4 lub 5 filiżanek i 0,90 (95% CI 0,85 do 0,96) dla 6 lub więcej filiżanek (P <0,001 dla trendu dla kategorii) (Tabela 2) [więcej w: poradnia zaburzeń metabolicznych pracy, sklepawanti allegro, poradnia zaburzeń metabolicznych ]

0 thoughts on “Picia kawy przyczyną śmiertelności AD 5”

Powiązane tematy z artykułem: chirurgia estetyczna wrocław poradnia zaburzeń metabolicznych sklepawanti allegro