Skip to content

Picia kawy przyczyną śmiertelności AD 10

2 miesiące ago

267 words

Zużycie kawy zostało ocenione na podstawie raportu własnego w jednym punkcie czasowym i może nie odzwierciedlać długoterminowych wzorców konsumpcji. Rozróżnienie między osobami pijącymi kawę z kofeiną a tymi, którzy pili kawę bezkofeinową, było przedmiotem błędnej klasyfikacji, ponieważ kategorie te zostały określone na podstawie spożycia napoju przez ponad połowę czasu. Brakowało nam danych o tym, jak przygotowywano kawę (espresso, gotowane lub filtrowane), a składniki kawy mogą się różnić w zależności od sposobu przygotowania. Biorąc pod uwagę obserwacyjny charakter naszych badań, nie można stwierdzić, że odwrotna zależność między konsumpcją kawy a śmiertelnością odzwierciedla przyczynę i skutek. Możemy jednak spekulować na temat prawdopodobnych mechanizmów, dzięki którym konsumpcja kawy może przynosić korzyści zdrowotne. Kawa zawiera ponad 1000 związków, które mogą wpływać na ryzyko śmierci. Najbardziej przebadanym związkiem jest kofeina, chociaż podobne skojarzenia dla kawy z kofeiną i bezkofeinową w obecnym badaniu i poprzednie badanie21 sugerują, że jeśli związek między konsumpcją kawy a śmiertelnością był przyczynowy, inne związki w kawie (np. Przeciwutleniacze, w tym polifenole ) mogą być ważne.1,38
Podsumowując, to duże prospektywne badanie kohortowe wykazało znaczące odwrotne skojarzenia konsumpcji kawy ze śmiercią ze wszystkich przyczyn, a zwłaszcza ze zgonami z powodu chorób serca, układu oddechowego, udaru, urazów i wypadków, cukrzycy i zakażeń. Nasze wyniki dają pewność w związku z obawą, że picie kawy może negatywnie wpływać na zdrowie.
[więcej w: nfz kolejki oczekujących do sanatorium, protezy akrylowe, wymienniki węglowodanowe kalkulator ]

0 thoughts on “Picia kawy przyczyną śmiertelności AD 10”

Powiązane tematy z artykułem: nfz kolejki oczekujących do sanatorium protezy akrylowe wymienniki węglowodanowe kalkulator